Stisknutím tlačítka "Enter" přeskočíte na obsah

Orientační výpočet kapacity vSAN

Software-defined storage, neboli SDS je jeden za základních pilířů “software-defined data center” SDDC. Je to aktuálně uplatňovaný trend a určitě velice svěží závan nových technologií na scéně diskových polí. Softwarově definovaná disková pole mají určitě spoustu výhod a v mnoha případech jako zcela nově vznikající produkty netrpí “dětskými nemocemi” a limity fyzického světa. Nicméně, rozdíly v designu takové SDS, a tady se budeme bavit o vSAN od VMware, jsou značně odlišné od “klasických” scénářů diskových polí.

Jedním ze zásadních rozdílů vSAN od klasických struktur je absence fyzických RAIDů, druhým pak škálovatelnost v horizontální rovině neboli “scale-out” a v neposlední řadě takzvaný “storage policy based management” SPBM. Rozdílů je samozřejmě mnohem více, nicméně tyto mají přímý vliv na kapacitu. Pro mnoho správců není pak jednoduché představit si, kolik RAW kapacity potřebují a kolik vlastně zůstane čisté využitelné kapacity.

Kalkulaček pro výpočet potřebných prostředků je na internetu spoustu, ty nejlepší jsou přímo z dílny VMware, vsantco.vmware.com nebo vsansizer.vmware.com. Tyto nástroje jsou však pro první orientační návrh zbytečně komplexní, mnohý správce se tak v nich lehce ztratí.

Pro potřeby rychlého a jednoduchého výpočtu jsem vytvořil malou excelovou kalkulačku, kde zadáním několika málo parametrů dostanete orientační čistou kapacitu.

Potřebné parametry:

  • kolik nódů (serverů) současně může být nedostupných (porucha, údržba, atd…)
  • jaká bude uplatňována politika RAID
  • požadovaný počet nódů, minimální počet je závislý na maximální toleranci výpadku a RAID politice
  • typ disků, vyberete si ze seznamu, ten je naplněn aktuálně nabízenými disky do HPE serverů
  • zvolíte si počet disků per nód
  • deduplikační poměr, jen těžko odhadnutelný při návrhu, je závislý na typu dat, položka zde je pouze pro představu, jak se může kapacita měnit
Načítací animace Načítání...
EAD Logo Trvá to moc dlouho?

Načíst znovu Načíst dokument znovu
| Otevřít Otevřít v nové kartě

Stáhnout [13.73 KB]