Stisknutím tlačítka "Enter" přeskočíte na obsah

vCenter a SMTP server s autentizací

Dlouhou dobu jsem žil v přesvědčení, že vCenter server podporuje pouze mailový server bez autentizace, aby mohl odesílat Alerty.

Slovy Laika, pokud Váš SMTP server vyžaduje pro odeslání mailu zadat i uživatelské jméno a heslo, tak nepochodíte.

Proto se používaly různé způsoby SMTP relay.

Nedávno jsem byl vyveden z omylu. vCenter umožňuje využít mail server s ověřením. Jen to není viditelné přímo z grafického rozhraní a VMware to uvedl v Realase notes jedné “podřadné” verze 6.7U3j. A má to jedno ALE.

Pokud byste toto potřebovali nastavit, tak níže najdete návod jak to nastavit.

Je to lehce schované v advanced settings a podporované od verze vCenter 6.7U3j

Release notes:

What’s New

  • vCenter Server 6.7 Update 3j adds support to SMTP authentication in the vCenter Server Appliance to enable sending alerts and alarms by email in secure mode. You can choose between anonymous and authenticated way of sending email alerts. To configure SMTP authentication, you must first complete the steps described in Configure Mail Sender Settings.
    The mail server name must be smtp.office365.com unless you have some customized configuration. The mail sender name should be the same as the mail.smtp.username property of the smtp user settings.
    To configure the smtp user settings, you must navigate to Advance Settings and set the properties mail.smtp.username to a valid SMTP account name, mail.smtp.password to a valid SMTP account password, and mail.smtp.port to 587.

O něco dříve už byl podporován i STARTTLS:

https://kb.vmware.com/s/article/2063147

V dokumentaci pro 7.0U1 je zmíněno, že je aktuálně podporován jen Office365, viz

https://docs.vmware.com/en/VMware-vSphere/7.0/com.vmware.vsphere.vcenter.configuration.doc/GUID-467DA288-7844-48F5-BB44-99DE6F6160A4.html

VMware asi už s ničím jiným nepočítá 🙂